В интервю за британското издание Икономист, цитирано от Франс прес и

...
В интервю за британското издание Икономист, цитирано от Франс прес и
Коментари Харесай

Макрон: Пращане на сухопътни войски в Украйна не е изключено, ако Москва пробие

В изявление за британското издание " Икономист ", представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция, той споделя: " Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна - което не е казусът през днешния ден - би трябвало законно да си зададем въпроса ". 

Пред английския седмичник френският водач прибавя: " Да го изключим априори значи да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО в началото изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйна , преди най-сетне да трансформират решението си

Още през февруари  Еманюел Макрон загатна, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, само че че на този стадий " няма консенсус " за сходно решение. 

" Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война ", изясни френският президент в края на интернационална конференция в поддръжка на Украйна в Париж при започване на годината. 

Изказването на Макрон разпали спор, провокира слисване измежду съдружниците и ги накара да помислят за бъдещето на Европа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се включи в дебата, като сподели, че военният съюз няма проекти да изпраща бойни подразделения в Украйна. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков пък предизвести, че в този случай [на изпращане на войски] " би трябвало да приказваме не за вероятността, а за неизбежността [на спора с НАТО] ".

През март Макрон удостовери и пред  " ", че " в някакъв миг " сухопътни интервенции в Украйна с присъединяване на Запада може би ще са нужни.  " Може би в даден миг - не го желая, няма да поема самодейност за това - ще се наложи да има интервенции на терен, каквито и да са те, с цел да се противопоставим на съветските сили ", сподели преди два месеца Макрон. 

Ръководителят на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин ускори опасенията на западните съдружници, казвайки, че " Русия разполага с информация, че Франция към този момент приготвя боен контингент, който да бъде изпратен в Украйна, като на първичния стадий той ще възлиза на към 2000 души ". 

Макрон въпреки всичко изясни, че всяка дума, която споделя по въпроса, е " претеглена, премислена и тествана " и че " да не изключваш нещо не значи да го направиш ". 

Миналия месец френският президент продължи с риториката си за усилване военната защита на Европа. В, излагаща визията му за Европейския съюз, той съобщи, че Европа би трябвало да осъзнае, че не е задоволително добре въоръжена за посрещане на световните закани като войната на Русия в Украйна и е належащо да промени обсега на напъните си в областта на защитата. Освен това съгласно него нуклеарните оръжия на Франция би трябвало да бъдат част от дебата за европейската защита. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР